ROLNICTWO

NAWOŻENIE ROŚLIN

13.09.2024

Jak przygotować rzepak do zimowania?

Przygotowanie rzepaku do zimowania to kluczowy etap, podczas którego roślina powinna wykształcić 10–12 liści, szyjkę korzeniową o grubości co najmniej 10 mm i pęd ze stożkiem wzrostu o maksymalnej długości 30 mm. Wskazuje się trzy kluczowe aspekty, które warunkują rozwój roślin w tym okresie: termin i gęstość siewu, wybór odpowiedniej odmiany oraz jesienne odżywianie. W przypadku tego ostatniego szczególną rolę odgrywają dwa mikroelementy – mangan i bor.

Julia Zalewska

Dobre przygotowanie rzepaku do przezimowania powoduje zwiększenie tolerancji roślin na niekorzystne warunki w tym okresie oraz wpływa na ich lepszą regenerację wiosną.

Podstawą uzyskania wyrównanych wschodów rzepaku jest staranne przygotowanie stanowiska do siewu. Odpowiednie pH gleby i zaopatrzenie jej w niezbędne dla roślin składniki pokarmowe to fundament. Optymalna obsada w przypadku tego gatunku waha się w przedziale 30–50 roślin na metr kwadratowy. Stosując siew punktowy, można ją ograniczyć nawet do mniej niż 25 roślin. Wyrównany rozwój rzepaku ozimego w początkowej fazie, który – jak już wspomniano – zależy m.in. od jesiennego odżywiania (w tym manganem i borem), to większe prawdopodobieństwo uzyskania wysokich plonów.

Jak mangan i bor pomagają przygotować rzepak do zimowania?

Mangan i bor to mikroskładniki, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę w programie jesiennego odżywiania rzepaku ozimego.

image

Mangan odgrywa istotną rolę, ponieważ wpływa na gospodarkę azotową roślin rzepaku oraz na budowę systemu korzeniowego, stymulując jego rozwój w głąb profilu glebowego. Zaobserwowano również, że pierwiastek ten działa toksycznie na niektóre patogeny glebowe. Rekomendowana jesienna dawka manganu w uprawie rzepaku ozimego wynosi mniej więcej 100 g/ha – przy założeniu, że będzie on w postaci chelatu. W przypadku formy siarczanowej dawka powinna być znacząco wyższa.

Doskonałym źródłem manganu, po które bez wątpienia warto sięgnąć, jest płynny nawóz ASX Complex Mn forte (6% Mn), skompleksowany kwasem cytrynowym. Ponadto zawiera on bor i inne mikroelementy.

Rzepak dobrze przygotowany do przezimowania ma większą tolerancję
na niekorzystne warunki w tym okresie oraz lepszą zdolność do regeneracji wiosną.

Bor to pierwiastek, którego niedobór prowadzi do zakłócenia procesu transportu wody i składników mineralnych w roślinie.

Dlatego w uprawie rzepaku ozimego zaleca się:

  • wykonać zabieg profilaktyczny, aplikując doglebowo nawozy mineralne z borem,

  • zastosować bor w formie oprysku nalistnego w fazie od 5. liścia.

Warto pamiętać, że rośliny odpowiednio zaopatrzone w bor są w stanie efektywnie pobierać fosfor z gleby. A rzepak dobrze odżywiony i borem, i fosforem nabiera większej odporności na mrozy. Rekomendowana dawka boru na jesieni to 300–400 g/ha.

Świetnie sprawdza się tu Bolero – nawóz z borem (9,2%, 120 g/l) w postaci dziesięciowodnego pentaboranu sodu oraz z sorbitolem, który gwarantuje szybkie pobieranie składnika przez rośliny i wysoką skuteczność produktu

image

Warto pamiętać, że rośliny odpowiednio zaopatrzone w bor są w stanie efektywnie pobierać fosfor z gleby. A rzepak dobrze odżywiony i borem, i fosforem nabiera większej odporności na mrozy.

Jakie makroelementy pomagają przygotować rzepak do zimy?

W przypadku siewu punktowego rzepaku makroelementy niezbędne dla kiełkujących roślin można wprowadzić do gleby jednocześnie z nasionami w postaci nawozu mikrogranulowanego Microstar PMX, zawierającego m.in. również bor.

Ponadto trzeba pamiętać o zabezpieczeniu dostępności azotu dla roślin (nie można pozwolić, by głodowały jesienią!). W przypadku braku wyrównującego nawożenia azotem rzepak mniej więcej w połowie października może wykazywać objawy niedoboru tego składnika. Wówczas koniecznością jest aplikacja pogłównej dawki azotu, na poziomie 30–40 kg/ha. Najbardziej odpowiednia będzie jego forma amonowa (siarczan amonu, fosforan amonu), ponieważ nie zwiększa ona wrażliwości roślin na mróz.

linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder