Dlaczego integrowana produkcja?
Jednym z celów rolnictwa do niedawna było wytworzenie jak największej ilości płodów, wobec tego stosowano coraz więcej nawozów oraz pestycydów.
W efekcie takiej praktyki zaobserwowano niepokojące i niekorzystne skutki ekologiczne. Dlatego zaczęto poszukiwać pewnych rozwiązań, które umożliwiłyby ochronę upraw przed agrofagami, przy zachowaniu ekonomicznej opłacalności prowadzonej produkcji, a tym samym ograniczeniu niekorzystnych skutków.
Wobec tego podjęto działania, które doprowadziły do opracowania podstaw integrowanej produkcji owoców z uwzględnianiem i zachowaniem zasad integrowanej ochrony roślin.
Podstawowe zasady
Poniżej podajemy wybrane zasady integrowanej ochrony: Zapobieganie występowaniu organizmów szkodliwych lub ograniczanie ich negatywnego wpływu poprzez:- wykonywanie odpowiedniej i zalecanej agrotechniki dla prowadzonych upraw,
- stosowanie materiału siewnego i nasadzeniowego poddanego ocenie zgodnie z przepisami o nasiennictwie, wolnego od chorób i szkodników,
- planowanie zrównoważonego nawożenia, wapnowania, nawadniania i melioracji danych upraw,
- zapobieganie introdukcji organizmów szkodliwych,
- tworzenie i dbanie o habitaty organizmów pożytecznych,
- prowadzenie ochrony organizmów pożytecznych,
- przestrzeganie zasad higieny sanitarnej i fitosanitarnej (czyszczenie maszyn i sprzętu rolniczego, dezynfekcja pomieszczeń przechowalniczych).
Zwalczanie organizmów szkodliwych dla roślin uprawnych (szkodników, chorób, chwastów) powinno być prowadzone z wykorzystaniem w pierwszej kolejności metod biologicznych, fizycznych oraz agrotechnicznych i mechanicznych, przedkładając te metody nad chemiczną metodę ochrony.
Prowadzenie dokumentacji IOR
Jeżeli sadownik stara się o uzyskanie certyfikatu poświadczającego prowadzenie uprawy metodą integrowanej produkcji, powinien prowadzić ewidencję wszystkich działań związanych z kwestią IP.Powinny być one dokumentowane w Notatniku Integrowanej Produkcji Roślin. Notatniki te mogą być prowadzone w wersji elektronicznej lub papierowej.
Obligatoryjne szkolenia
Od 1 stycznia 2014 roku każdy z producentów sadowniczych, warzywniczych i rolniczych będzie zobligowany do odbycia szkolenia z zakresu Integrowanej Produkcji. Osoby, które wykonują zabiegi chemiczne oraz używają w tym celu specjalistycznego sprzętu, zobowiązane są do odbycia szkolenia oraz posiadania ważnego zaświadczenia.
Szkolenie podstawowe w zakresie stosowania środków ochrony roślin i integrowanej produkcji nie jest wymagane od osób, które mają zaświadczenie wydawane przez szkołę ponadgimnazjalną lub szkołę wyższą. Ważność przebytego szkolenia wynosi 5 lat.