Najgroźniejszymi szkodnikami zbóż mogącymi powodować w okresie wiosennym duże straty w plonowaniu są niewątpliwie mszyce, a w następnej kolejności skrzypionki oraz ploniarka zbożówka. Mszyce to liczna grupa owadów występująca w Polsce w ilości kilkuset gatunków, natomiast zboża może atakować kilkadziesiąt z nich. Najczęściej atakującymi zboża gatunkami mszyc są: mszyca różano-trawowa (Metopolophium dirhodum Walk.), mszyca czeremchowo-zbożowa (Rhopalosiphum padi L) oraz mszyca zbożowa (Sitobion avenae F.).

Mszyca zbożowa

Mszyca różano-trawowa

Mszyca czeremchowo-zbożowa
Szkodliwość mszyc dla roślin
Jeśli chodzi o bezpośrednie szkody wywoływane przez mszyce to bez wątpienia owady te zagrażają najmocniej roślinom w fazie miękkich ziarniaków wysysając sok, co zmniejsza ich masę. Nie należy bagatelizować szkodliwości mszyc występujących na liściu flagowym lub podflagowym. Żerowanie mszyc i wysysanie soku z różnych organów roślinnych nie tylko powoduję osłabienie rośliny co może prowadzić nawet do zasychania poszczególnych organów, ale stanowi furtkę dla wnikania chorób grzybowych i wirusowych. Pośrednia szkodliwość żerowania mszyc wiąże się z przenoszeniem choroby wirusowej, czyli żółtej karłowatości jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus – BYDV). Choroba ta zagraża roślinom szczególnie w latach o stosunkowo suchym przebiegu pogody w okresie jesiennym i umiarkowanych warunkach temperaturowych, kiedy to presja mszyc, jest duża. Gatunkiem najbardziej wrażliwym spośród zbóż ozimych jest jęczmień, ale porażone mogą być także inne gatunki zbóż takie jak pszenica ozima i pszenżyto ozime. Zainfekowane rośliny w okresie jesiennym mogą nie wykazywać żadnych objawów, dopiero wiosną po ruszeniu wegetacji widoczne są skutki porażenia wirusem.
Next Pro - innowacyjne rozwiązanie w zwalczaniu mszyc

Ze względu na ograniczoną ilość substancji aktywnych i możliwości rotowania nimi trudno stosować strategię antyodpornościową. Aby, zagwarantować skuteczną strategię ochrony w gospodarstwie trzeba sięgać także po nowe rozwiązania takie jak produkt Next Pro, który działa w sposób innowacyjny nie powodujący uodpornień u szkodników. Mianowicie Next Pro zawiera w swoim składzie związki silikonowe (Heptametylotrisiloksan), które po zastosowaniu tworzą na roślinie oraz powierzchni owadów powłokę, która uniemożliwia im poruszanie się, żerowanie, a w konsekwencji śmierć. Produkt działa na szkodniki interwencyjnie co oznacza, że stosujemy go w momencie pojawienia się szkodliwych owadów, sam mechanizm działania polega na fizycznym unieruchomieniu szkodnika.
W razie konieczności zabieg można powtórzyć po 5-7 dniach lub później. Rekomendowane stężenie Next Pro w zbożach ozimych i jarych wynosi 0,2%-0,25% (200-250 ml na 100 L wody). Zalecana ilość wody to 200 L/ha. Rozwój nowych rozwiązań w dziedzinie ochrony roślin jest nieunikniony. Wynika to ze zmiany polityki w rolnictwie Unii Europejskiej, która kładzie duży nacisk na ograniczanie chemicznych substancji aktywnych. W ramach takiej polityki wprowadzane są kolejne inicjatywy jak Europejski Zielony Ład, weryfikacja oraz wycofywanie kolejnych substancji aktywnych. Zatem stojąc u progu transformacji ekologicznej konieczne jest sięganie po nowe rozwiązania. Innowacyjny produkt jakim jest Next Pro to narzędzie, które pozwoli efektywnie ochronić plantację jednocześnie nie wnosząc szkodliwych substancji chemicznych do środowiska. Next Pro jest bezpieczny dla chronionej uprawy oraz co jest bardzo istotne pozwala zapobiegać uodparnianiu się szkodników. Stosowanie naprzemienne lub w mieszaninie z insektycydami chemicznymi rozwiązania o działaniu fizycznym doskonale wpisuje się w strategię antyodpornościową. Next Pro stanowi także doskonałe uzupełnienie w przypadku braku rejestracji lub ograniczonego doboru insektycydów chemicznych tak jak ma się sytuacja w jesiennej ochronie jęczmienia ozimego.