Gorzka plamistość podskórna to choroba fizjologiczna jabłek. Z tego artykułu dowiesz się jakie są przyczyny i objawy gorzkiej plamistości podskórnej oraz
jak zapobiegać GPP.
Przyczyny gorzkiej plamistości podskórnej
Gorzka plamistość podskórna (GPP) jest chorobą fizjologiczną jabłek, a przyczyny jej powstania wiążą się z warunkami wzrostu w sezonie wegetacyjnym.
Objawy gorzkiej plamistości podskórnej
Pierwsze objawy tej choroby możemy zaobserwować już w sadzie. Wówczas na skórce owocu pojawiają się
plamki o średnicy kilku milimetrów, które po stronie rumieńca są barwy czerwonej bądź purpurowej, natomiast zielony kolor mają po stronie barwy podstawowej.
Początkowo plamki pojawiają się przy części kielichowej owocu, chociaż może dojść do tego, że pokryją całą skórkę owocu. Komórki miąższu w ich obrębie obumierają i tkanka zapada się na skutek utraty wody. Skórka wówczas w obrębie plam robi się szara lub brązowa, a miąższ suchy i skorkowaciały. W niektórych przypadkach zmiany chorobowe zachodzą w głębszych warstwach miąższu i widoczne są dopiero po przekrojeniu owocu.
Powstawanie gorzkiej plamistości podskórnej
GPP powstaje na skutek niedoboru wapnia w owocach, a dokładniej przyczyną jest
zbyt wysoki stosunek potasu do wapnia, co charakterystyczne jest dla jabłek z młodych drzew, dużych owoców i zbyt wcześnie zebranych.
Inne czynniki przyczyniające się do powstawania choroby to silny wzrost wegetatywny, wysoki stosunek liczby liści do liczby owoców, intensywne opady lub zastosowanie nawadniania przed zbiorem, wysoka temperatura w czasie wegetacji oraz niewłaściwe nawożenie.
Zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej
Chcąc ograniczyć występowanie tej choroby, powinno się stosować właściwe
nawożenie potasem, magnezem i wapniem. Szczególnie wapń polecany jest do nawożenia pozakorzeniowego w postaci różnego rodzaju soli wapnia.
Niezmiernie ważne jest to, aby zabiegi były skuteczne, czyli od dawki i rodzaju zastosowanego nawozu oraz od odmiany i warunków pogodowych. W celu ograniczenia występowania choroby podczas przechowywania należy zebrać je w odpowiednim terminie, szybko schłodzić i przechowywać w niskiej temperaturze przy wysokiej wilgotności względnej.
Polecane artykuły: