Intensyfikacja technologii uprawy truskawki, borówki i maliny pozwala osiągać coraz lepsze wyniki, jeśli chodzi o jakość i wielkość plonu. Jednak rozwój produkcji tych gatunków pociąga za sobą nowe zagrożenia ze strony patogenów. W ciągu ostatnich 2 sezonów w przypadku każdej z upraw zostały odnotowane nowe patogeny, które dotychczas w Polsce nie były diagnozowane.
Karolina Felczak-Konarska/Instytut Agronomiczny Fertico
Przyczyny pojawiania się patogenów roślin
Objawy choroby grzybiczej na liściach truskawek Najczęstszymi przyczynami pojawiania się patogenów w uprawach są niekontrolowany obrót materiałem roślinnym i niepewne źródła jego dostaw. Sadzonki są często rozmnażane na niekwalifikowanych plantacjach, które mogą być zainfekowane patogenami, a ich objawy nie zostały zaobserwowane. Kolejną przyczyną jest łatwe rozprzestrzenianie się chorób odglebowych. Wywołujące je patogeny produkują w swoim cyklu rozwojowym bardzo dużą ilość zarodników, oospor, które stanowią łatwe źródło rozprzestrzeniania się choroby w środowisku glebowym. Ponadto zaniedbanie takich czynności jak odpowiednie przygotowanie miejsca pod nowe nasadzenia, zmianowanie czy płodozmian i przystosowanie gleby pod uprawę określonego gatunku roślin powoduje gromadzenie się i wzrost źródła patogenów na plantacjach.Liczba potencjalnych chorób na starszych plantacjach jest zdecydowanie większa niż na młodych czy nowo założonych. Wynika to m.in. z faktu, że z roku na rok wzrasta potencjał inokulacyjny patogenu.
Występowanie i rozwój patogenów – czynniki
Występowanie niektórych chorób i ich nasilenie zależy od odmiany i wieku plantacji. Uprawiane odmiany charakteryzują się różną odpornością lub podatnością na określone choroby. Liczba potencjalnych chorób na starszych plantacjach jest zdecydowanie większa niż na młodych czy nowo założonych. Wynika to m.in. z faktu, że z roku na rok wzrasta potencjał inokulacyjny patogenu. Ponadto starsze rośliny bywają bardziej podatne na porażenie przez choroby systemu korzeniowego i części nadziemnej. Jednak najistotniejszym czynnikiem, który wpływa na występowanie i rozwój patogenów na plantacji, jest przebieg pogody w czasie sezonu. Co gorsza, choć to czynnik, od którego tak wiele zależy, to tylko w niewielkim stopniu może być kontrolowany przez producentów owoców. Sezon z nieustającymi deszczami i wysoką temperaturą może sprzyjać rozwojowi szarej pleśni, antraknozy, mokrej zgnilizny owoców.Istota diagnostyki patogenów roślin
Diagnostyka to postępowanie, które prowadzi do rozpoznania choroby na podstawie objawów i oznak etiologicznych. Ma ona duże znaczenie, pozwala bowiem na oznaczenie zagrożenia ze strony patogenów w zależności od istniejących lub prognozowanych warunków atmosferycznych. Umożliwia też podjęcie decyzji o wykonaniu zabiegu ochrony. Wykorzystywane w diagnostyce metody badawcze dzielą się na:- tradycyjną,
- biologiczną,
- serologiczną,
- molekularną,
- biochemiczną.
Podstawowe cele diagnostyki patogenów roślin to:
- ocena zagrożenia dla uprawy ze strony określonej choroby w zależności od istniejących i przewidywanych warunków środowiskowych,
- podjęcie decyzji o potrzebie wykonania zabiegu chemicznego lub niechemicznego ochrony roślin,
- określenie możliwości zakwalifikowania plantacji,
- podjęcie decyzji o wyłączeniu z obrotu plonu roślin,
- określenie działań zapobiegających rozprzestrzenianiu się choroby.