Żyzna, zasobna w
składniki pokarmowe, sprawna biologicznie gleba o uregulowanym odczynie, właściwej strukturze gruzełkowatej, prawidłowych stosunkach wodnopowietrznych zapewnia optymalne warunki dla wzrostu i plonowania drzew oraz krzewów owocowych. Zadbana gleba zdecydowanie lepiej znosi ekstremalne warunki pogodowe, tj.
suszę,
nadmiar opadów, które niestety coraz częściej występują w naszym kraju.
Odczyn gleby
Dlaczego
odczyn gleby jest tak ważny, a jednocześnie niedoceniany przez sadowników?
- Powoduje tworzenie struktury gruzełkowatej gleby – na glebach kwaśnych następuje degradacja chemiczna i rozpad struktur wtórnych minerałów ilastych.
- Wpływa na lepsze wykorzystanie składników pokarmowych z nawozów mineralnych.
- Wpływa na rozwój systemu korzeniowego.
- Determinuje aktywność mikroorganizmów glebowych – na glebach kwaśnych wzrasta ilość i aktywność grzybów glebowych oraz zmniejsza się udział i spada aktywność bakterii nitryfikacyjnych i symbiotycznych.
- Na glebach kwaśnych wzrasta ruchliwość metali ciężkich – zwłaszcza kadmu, ołowiu i glinu. Nagromadzenie metali ciężkich w glebie może doprowadzić do ich nadmiernej koncentracji w roślinach.
- Wysoka zawartość tych metali w owocach i warzywach dyskwalifikuje ich przydatność do konsumpcji.
- Na glebach kwaśnych następuje uwstecznienie fosforu
Najżyźniejsze gleby to takie, które mają obojętny
odczyn i są zasobne w próchnicę. Niestety większość gleb w Polsce jest wytworzona z kwaśnych skał macierzystych.
Ponadto wysoka emisja SO2, szczególnie w latach 1980–1990, oraz stosowanie fizjologicznie kwaśnych nawozów (
siarczan amonu,saletra amonowa, mocznik) oraz aktywujących kwasowość gleby (
siarczan potasu, sól potasowa) powodują, że wapnowanie gleb jest konieczne. Na wzrost zakwaszenia gleb istotny wpływ ma wielkość opadów atmosferycznych – intensywne opady śniegu i deszczu nasilają wypłukiwanie wapnia i magnezu w głąb gleby, zwiększając ich zakwaszenie. Oprócz prawidłowego dla danej uprawy odczynu gleby bardzo istotna jest zawartość przyswajalnego, łatwo dostępnego dla roślin wapnia. Niestety nawet na glebach o odczynie > 6,5 zawartość przyswajalnego wapnia bardzo często jest niewystarczająca dla prawidłowego wzrostu drzew i krzewów oraz odpowiedniej jakości owoców. Dlatego też oprócz wapna nawozowego (
Wapniak Kornicki, Oxyfertil, Wap Mag), które neutralizuje nam jony wodorowe i podnosi odczyn gleb, należy stosować nawozy zawierające łatwo dostępny dla roślin wapń odżywczy, np.
saletrę wapniową czeską,
Tropicote,
Nitrabor oraz
ASX CaTs tiosiarczan wapnia, który skutecznie likwiduje niedobory wapnia i siarki. Nawóz ten jest idealnym rozwiązaniem do fertygacji wszystkich upraw sadowniczych, w tym
borówki, ponieważ nie podnosi odczynu gleby, oraz do nawożenia doglebowego razem z
RSM.
Znaczenie próchnicy
Zasobność i ubogość gleby w próchnicę
Drugim bardzo ważnym czynnikiem decydującym
o żyzności gleb jest zawartość próchnicy. Niestety większość gleb Polski jest ubogich w próchnicę, co w połączeniu z silnym zakwaszaniem zdecydowanie ogranicza ich żyzność, a w następstwie wzrost i plonowanie roślin uprawnych.
Próchnica z wapniem tworzy związki mniej rozpuszczalne w wodzie, co zapobiega ich wypłukiwaniu w głąb gleby. Związki te cementują gruzełki i uodparniają je na działanie wody. Zjawisko to jest bardzo korzystne i pożądane szczególnie na glebach ciężkich. Gleba z nadmiarem wody (tak jak w lipcu 2013 roku oraz wrześniu i październiku 2017 roku) nie zlepia się, zapewniając dobre natlenienie systemu korzeniowego, a w okresach suszy (w sierpniu–wrześniu 2015 roku) nie twardnieje, nie tworzy na swojej powierzchni skorupy.
Próchnica wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby, decyduje o jej strukturze i właściwościach sorpcyjno-buforujących. Bardzo ważny jest także bezpośredni stymulujący wpływ na rozwój roślin.
Próchnica działa jako lepiszcze strukturotwórcze, powodując sklejanie elementarnych cząstek w większe cząsteczki. tym samym powstaje struktura gruzełkowata gleby. związki próchniczne mają wysoką pojemność wodną. mogą zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody, niż same ważą, i to w formie dostępnej dla roślin. Jest to właściwość, która ma szczególne znaczenie dla gleb piaszczystych, ponieważ ich pojemność wodna zależy głównie od zawartości substancji próchnicznych. Próchnica wpływa też na stosunki wodno-powietrzne w glebie i aktywizuje w niej życie mikrobiologiczne. Sprzyja bowiem równoległemu rozwojowi mikroorganizmów beztlenowych (wewnątrz gruzełków) i tlenowych pomiędzy nimi.
Próchnica poprawia
zasobność gleb. Jej związki mogą zmagazynować 4–12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby. zwiększa też zdolności buforowe gleb, regulując i stabilizując ich odczyn. związki próchniczne mają także istotny wpływ na procesy fizjologiczne roślin oraz sprawność
biologiczną gleby.
Aktywność biologiczna
W związku z ekstremalnymi
zjawiskami pogodowymi, które coraz częściej występują w naszym kraju, żyzna i sprawna biologicznie gleba jest ogromnym skarbem dla każdego sadownika. W lata mokre, z bardzo intensywnymi
opadami deszczu – tak jak w 2013 roku i w 2017 roku – żyzna i sprawna biologicznie gleba o właściwej strukturze gruzełkowatej ułatwia wsiąkanie nadmiaru wody i zapobiega tworzeniu zastoisk wodnych i podtopieniom drzew. Z kolei w lata suche lub w okresach suszy na glebach zasobnych w próchnicę i z wysoką aktywnością biologiczną woda jest dłużej dostępna dla roślin. Ponadto wysoka koncentracja bakterii
Azotobacter,
Nitrosomonas,
Bacillus,
Aspergillus,
Rhizopus,
Pseudomonas w glebie wpływa na zwiększenie zawartości azotu, fosforu i żelaza w postaciach łatwo dostępnych dla roślin uprawnych. Wspomniane bakterie żyją głównie w ryzosferze
systemu korzeniowego roślin uprawnych. w odległości 0–1 mm od powierzchni korzenia zagęszczenie bakterii wynosi około 120 x 109 jtk/cm3 gleby, a w odległości 15–25 mm od powierzchni korzenia liczebność bakterii jest zdecydowanie, bo aż 10-krotnie, mniejsza i wynosi średnio 13 x 109 jtk/cm3 gleby. mikroorganizmy glebowe (bakterie i grzyby) stanowią 2–3% materii organicznej, a przeciętna biomasa bakterii w warstwie ornej to 400–5000 kg/ha, grzybów 1–20 tys. kg/ha, a promieniowców 400–5000 kg/ha. Na rozwój bakterii w glebie mają wpływ: wilgotność gleby, żyzność (zawartość próchnicy i kwasów humusowych, które są podstawową substancja odżywczą), odczyn gleby (najlepiej ph > 6), struktura gleby, temperatura oraz stosowanie nawozów stymulujących ich rozwój, np.
Delsol.
Bakterie i ich dobroczynne działanie
Szczególnie korzystna dla roślin jest wysoka zawartość w glebie
bakterii Pseudomonas putida, które mają właściwości chroniące gleby i poprawiające rozwój sytemu korzeniowego nawożonych roślin, oraz
Azotobacter vinelandii, wiążących wolny azot z powietrza. Bakterie
Pseudomonas putida tworzą z żelazem specyficzne połączenia chelatowe „
SiDeroFory” (piowerdynę i piocholinę). Wiązania te powodują, że żelazo, które jest podstawowym składnikiem niezbędnym do rozwoju wszystkich roślin uprawnych, chwastów, bakterii i grzybów, staje się niedostępne dla mikroorganizmów chorobotwórczych, przez co spada ich liczebność i aktywność na danym polu. Bakterie
Pseudomonas putida produkują kwas ketoglutarowy, który wzmacnia
system korzeniowy i stymuluje silny rozwój strefy włośnikowej, poprawiając pobieranie składników pokarmowych, kondycję roślin i ich zdrowotność. Ponadto bakterie te syntezują hormony roślinne, np. kwas indolilooctowy iaa, który wpływa na silny rozwój sytemu korzeniowego. Produktami syntezy tych bakterii są także
cyjanowodór, kwas salicylowy oraz
antybiotyk –
fenazyna. Podwyższona koncentracja tych substancji w bezpośrednim sąsiedztwie strefy włośnikowej systemu korzeniowego stymuluje wzrost i zdrowotność drzew. żyzna gleba to taka, która jest bogata w
próchnicę, ma uregulowany
odczyn i
bogatą mikroflorę, ale jest też zasobna w
azot,
fosfor,
potas,
wapń,
magnez i
siarkę oraz
mikroelementy:
bor,
miedź,
żelazo,
mangan,
molibden i
cynk, bo dobre zaopatrzenie w te wszystkie składniki gwarantuje uzyskanie
wysokich i
stabilnych plonów.
Krzysztof Zachaj