WARZYWNICTWO

UPRAWA

01.02.2019

Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

K. Wiechowska

Prawidłowe zaopatrzenie roślin uprawnych we wszystkie składniki pokarmowe ma decydujący wpływ na ich wzrost oraz na wysokość i jakość plonu. O skuteczności nawożenia wapniem i siarką decyduje forma, w jakiej pierwiastki te występują w nawozach.  
Agrosimex
Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin     Większość rolników dba o prawidłowy odczyn gleby, dobre zaopatrzenie upraw w azot, fosfor, potas, magnez i mikroskładniki. Producenci rzepaku pamiętają oczywiście o odpowiednim zaopatrzeniu plantacji także w siarkę. Wielu rolników zapomina jednak o nawożeniu wapniem, który jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym. Drugim bardzo ważnym i również niedocenianym składnikiem pokarmowym jest siarka. Potrzeby nawozowe upraw na ten składnik wzrastają w ostatnich latach w związku z ograniczeniem emisji dwutlenku siarki przez przemysł. Według GUS w 1980 roku emisja dwutlenku siarki wynosiła mniej więcej 4 mln ton, a w 2010 roku już tylko około 1,1 mln ton. Jest to związane z działaniami proekologicznymi i ochroną środowiska. Optymalny dla prawidłowego wzrostu roślin poziom siarki w podłożu wynosi 20–40 mg/l gleby.
Agrosimex

Niedoceniane składniki

Powszechna jest wiedza na temat roli wapnia w poprawie odczynu i struktury gleby. Aby rośliny mogły pobrać wapń, musi on występować w glebie w dostatecznej ilości i w łatwo dostępnej dla nich formie. Z prowadzonych przez Agrosimex badań wynika, że bardzo często nawet w glebach o uregulowanym odczynie, wynoszącym 6,5 i więcej, zawartość przyswajalnego wapnia jest bardzo niska. Najniższy zanotowany przez nas poziom to 58 mg Ca/l gleby, a najwyższy – 4360 mg Ca/l gleby. Jednak zdecydowana większość badanych gleb ma zawartość wapnia odżywczego w przedziale 210–500 mg/l. Dla porównania warto przypomnieć, że optymalny poziom wapnia odżywczego dla większości upraw warzywniczych wynosi 1000–1500 mg/l gleby. [table id=4 /] [table id=5 /]

Rola wapnia

  • Jest składnikiem budulcowym ścian komórkowych, związków pektynowych (protopektyn) i blaszki środkowej – dzięki czemu budowa tkanek jest stabilna.
  • Wpływa na właściwą gospodarkę hormonalną roślin.
  • Kontroluje właściwą strukturę i funkcjonowanie błon cytoplazmatycznych oraz organelli, tj. jądro i mitochondria.
  • Wpływa na podziały komórek, ich wzrost oraz funkcjonowanie.
  • Działa odwadniająco na koloidy plazmy. Jest składnikiem enzymów oddechowych.
  • Wpływa na pobieranie składników pokarmowych przez korzenie.
  • Wpływa na otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych,dzięki czemu rośliny w niekorzystnych warunkach ograniczają transpirację i poprawiają efektywność gospodarki wodnej.

Zapotrzebowanie na siarkę

Siarka jest łatwo wymywana z gleby – roczne straty wynoszą 30–70 kg/ha. Rośliny uprawne – w zależności od gatunku – pobierają od 12 do 35, a nawet do 80 kg siarki (S) z ha rocznie. Rośliny o dużym zapotrzebowaniu na siarkę: (>50 kg S/ha) – rośliny krzyżowe: rzepak, brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, rzodkiewka, oraz warzywa liliowate: cebula, czosnek, por. Rośliny o średnim zapotrzebowaniu na siarkę (20–50 kg S/ha) – motylkowe wieloletnie, strączkowe: bób, groch, fasola, soja, łubin, kukurydza, ziemniaki, burak ćwikłowy, cukrowy i pastewny, Rośliny o małym zapotrzebowaniu na siarkę (<20 kg S/ha) – zboża. [table id=6 /]

Rola siarki

  • Siarka odpowiada za przemiany azotu w roślinie. Jest składnikiem aminokwasów (metionina, cystyna i cysteina).
  • Odpowiada za zmniejszenie udziału niebiałkowych form azotu w roślinie (obecność cysteiny warunkuje aktywność reduktazy azotanowej).
  • Aktywuje gospodarkę energetyczną roślin oraz ich mechanizmy obronne poprzez zwiększoną produkcję fitoaleksyn i glutationu, który jest prekursorem zapachu i smaku (szczególnie ważny w uprawie cebuli – dobre zaopatrzenie w siarkę łagodzi smak cebuli); glutation wspomaga też regenerację uszkodzonych tkanek.
  • Jest składnikiem witaminy B1(tiamina), odpowiedzialnej m.in. za metabolizm węglowodanów, i H (biotyna).
  • Bierze udział w reakcjach enzymatycznych odpowiedzialnych za biologiczne wiązanie azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe, redukuje azotany do amoniaku oraz uczestniczy w procesie fotosyntezy (ferrodoksyna).
  • Wpływ na syntezę ligniny oraz kwasów tłuszczowych (siarka jako składnik koenzymu stanowi przenośnik grup acylowych).
  • Wpływa na kumulację skrobi w ziemniakach.
  • Podnosi walory smakowe i zapachowe niektórych produktów roślinnych (cebula, czosnek) przez obecność w lotnych związkach, takich jak tioestry alifatyczne, polisiarczki, sulfotlenki.
  • Zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki – właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ma między innymi aliacyna obecna w czosnku.

Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Agrosimex
Nawóz CaTs Tiosiarczan wapnia dostępny dla roślin

Obecnie jedynym na polskim rynku nawozem, który łączy w sobie wapń i siarkę – dwa bardzo ważne dla wzostu roślin uprawnych składniki pokarmowe – w płynnej formie jest CaTs Tiosiarczan wapnia. Zawiera on 9% CaO, tj. 112 g w 1 litrze, i 25% SO3, tj. 312 g/l w postaci tiosiarczanu wapnia.

Nawóz ten jest doskonałym źródłem łatwo i szybko dostępnych siarki i wapnia.Ogromną zaletą tiosiarczanu wapnia jest jego wpływ na zmniejszenie zasolenia gleb. CaTs dzięki swoim zaletom jest coraz bardziej popularny w nawożeniu warzyw.

Nawóz CaTs można stosować: w formie oprysku doglebowego lub za pomocą węży rozlewowych razem z RSM i KTS Tiosiarczanem potasu, do fertygacji i irygacji warzyw, do nawożenia dolistnego. Wprowadzenie do programów nawożenia warzyw nawozu CaTs jest jednym z warunków uzyskania wysokich i dobrych jakościowo plonów oraz zmniejszenia strat podczas przechowywania.Tiosiarczan wapnia jest świetnym stabilizatorem azotu w glebie, zapobiega nadmiernym stratom azotu, zwiększa jego dostępność dla roślin, podnosi zawartość białka w roślinach.

Nawóz CaTs działa na przemiany azotu na 2 poziomach – jego stosowanie hamuje straty związane z ulatnianiem się azotu (amoniaku) oraz optymalizuje proces nitryfikacji, dzięki czemu następuje ograniczenie strat azotu związanych z wymywaniem. Poprawa wykorzystania azotu z nawozów mineralnych nabiera nowego znaczenia w związku z wejściem w życie przepisów dyrektywy azotanowej.

Stosowanie CaTs obniża poziom szkodliwych azotanów w roślinach. Środek usprawnia infiltrację wody, zwiększa odporność roślin na stres wodny, aktywizuje życie biologiczne gleb. Poprawia też strukturę gleby i jej napowietrzenie oraz wpływa na rozwój systemu korzeniowego roślin. Tiosiarczan wapnia ma niezwykłe właściwości zwiększające dostępność dla roślin potasu, magnezu, fosforu, żelaza, manganu i cynku. Stosowanie CaTs sprawia, że rośliny oszczędzają energię potrzebną na pobieranie składników pokarmowych i mogą ją wykorzystać do innych procesów życiowych, co jest szczególnie ważne wczesną wiosną, w okresach niskich temperatur.

 [table id=7 /]

Ze świata o nawóz CaTs

W USA i Holandii bardzo popularne jest stosowanie nawozu CaTs w uprawie cebuli w celu poprawy jej walorów smakowych – złagodzenia ostrości (dostarcza się łatwo dostępnej siarki) – oraz zmniejszenia strat podczas przechowywania (ograniczenie aktywności enzymów oddechowych dzięki dostarczeniu łatwo dostępnego wapnia). Krzysztof Zachaj
linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder