ROLNICTWO

UPRAWA

15.03.2023

Burak cukrowy – analiza opłacalności uprawy

P. Rekas

Kampania buraczana w cukrowniach spółki Pfeifer & Langen Polska rozpoczęła się 6 września 2022 roku i dobiegła końca w styczniu br. Również cukrownie KGS, Nordzucker Polska i Südzucker Polska zakończyły skup zakontraktowanych buraków. Czas więc na podsumowanie sezonu 2022, który łatwy nie był, oraz na krótką analizę opłacalności uprawy buraka cukrowego. Dariusz Przybylski
Agrosimex
Burak cukrowy – załadunek Siewy buraków cukrowych w 2022 roku rozpoczęły się w połowie marca i zasadniczo trwały do końca kwietnia. Lokalnie zakończono je z początkiem maja. Niestety, ubiegłoroczna wiosna charakteryzowała się niską temperaturą, a w części regionów również niską wilgotnością gleby, co miało wpływ na wschody i rozwój roślin. W lipcu i pierwszej połowie sierpnia czynnikami wpływającymi niekorzystnie na wegetację były wysokie temperatury i niezadowalająca wysokość opadów atmosferycznych oraz ich nierównomierne rozłożenie. Buraki straciły wówczas sporo liści i rozwój korzeni został zatrzymany. Dopiero opady deszczu pod koniec sierpnia i we wrześniu (niestety nie wszędzie) uruchomiły wtórną wegetację, co doprowadziło do szybkiej regenera­cji rozety liściowej i poprawiły wagę korzenia.

Polaryzacja

Jednocześnie opady te wpływały na obniżenie polaryzacji, która na początku kampanii była na dość niskim poziomie – średnio 15,3%. Dobra pogoda w drugiej połowie września i na początku października spowodowała, że zawartość cukru w burakach szybko wzrosła i średnie jej wartości przekroczyły 16,3%. Średnia zawartość cukru w burakach w Nordzucker Polska wynosi mniej więcej 17%, podobnie jest w cukrowni Südzucker Polska. W Krajowej Grupie Spożywczej (KGS) zaś średnia polaryzacja buraka cukrowego ukształtowała się na poziomie 16,8%. Według informacji przekazanych przez Pfeifer & Langen Polska średnia zawartość cukru w burakach w sezonie 2022 to prawie 16%. Niemniej poziom ten jest bardzo zróżnicowany, w zależności od rejonu uprawy buraków i terminu dostawy.

Plon korzenia

Agrosimex
Pryzma buraków cukrowych – wykopki Średni plon korzeni, w skali całego kraju, wynosi około 63 t z hektara. Oczywiście jest on także zróżnicowany w zależności od regionu. Najwyższe plony uzyskano na Dolnym Śląsku i Pomorzu – w cukrowni Malbork i w Dobrzelinie. Są to wyniki nawet powyżej 70 t/ha. Na południowym wschodzie kraju średnie wartości plonu korzeni wynoszą w okolicach 63 t. Natomiast w Cukrowni Ropczyce na Podkarpaciu średni plon korzeni ukształtował się na poziomie około 67 t/ha.

Warto czy nie uprawiać buraka cukrowego?

Podsumowując, w skali ogólnopolskiej – biorąc pod uwagę warunki pogodowe – plony buraka cukrowego oceniane są jako dobre, podobnie jest z polaryzacją. Ponadto znaczne podwyżki cen skupu spowodowały, że opłacalność tej uprawy wzrosła. Obecnie plantatorzy, którzy podpisali umowę na rok 2023, mają zagwarantowaną (razem z zaliczką na poczet rozliczenia ceny ostatecznej) równowartość min. 45 euro netto za tonę. W związku z powyższym, uwzględniając drastyczne spadki cen pszenicy, kukurydzy i rzepaku, uprawa buraków staje się jedną z najbardziej opłacalnych.
Dobra pogoda w drugiej połowie września i na początku października spowodowała, że zawartość cukru w burakach szybko wzrosła i średnie jej wartości przekroczyły 16,3%.
Zalecenia ochrony buraka cukrowego
Agrosimex
linkedin Placeholder facebook Placeholder twitter Placeholder