Item 1 of 0
    Agrosimex logo

    Maral – Potrójna moc alg morskich

    poniedziałek, 19 kwietnia 2021

    Maral – to bogaty w minerały nawóz, który można aplikować zarówno w formie dolistnej, jak i doglebowej oraz  poprzez fertygację. Nawóz zawiera ekstrakt z 3 alg morskich: Ascophyllum nodosum, Laminaria dogitata, Focus ssp.,  w unikalnej opatentowanej formie kompleksu Ryzea Plus.

    Skład nawozu:

    • Polisacharydy
    • Związki odżywcze
    • Aminokwasy
    • Naturalne hormony roślinne
    Kompleks Ryzea PlusSubstancjaDziałanieEfekt dla rośliny
    PolisacharydyAlginianyNaturalny czynnik chelatujący składniki pokarmowe, który poprawia ich pobieranie i transport w roślinie. Lepsze odżywienie roślin i poprawa kondycji.
    MannitolPrzyspiesza wnikanie i transport składników pokarmowych w roślinie.
    FukoidynaPolisacharyd o wysokiej zawartości siarki, który utrzymuje dobrą kondycję roślin.
    Naturalne hormony roślinneAuksynyWspierają proces ukorzeniania i stymulują prawidłowe działanie korzeni podczas występowania czynników stresowych (niedotlenienie korzeni, susza). Stymulacja wzrostu i reakcji fizjologicznych podczas stresu
    CytokininyMobilizują substancje odżywcze w kierunku narządów kwiatów i owoców.
    GiberelinyStymulują obfite kwitnienie i owocowanie.
    Kwas abscysynowyWspomagają naturalną zdolność genetyczną roślin do naturalnego wzrostu wydłużeniowego systemu korzeniowego, szczególnie u młodych kiełkujących roślin.
    Aminokwasy i betainaBetainaStymuluje rośliny podczas niekorzystnych warunków środowiskowych
    takich jak susze, wysokie temperatury, mróz, nadmierne zasolenie.
    Stymulacja wzrostu i reakcji fizjologicznych podczas stresu
    Kompleks Glicyna-betainaPoprawia wzrost i przetrwanie wielu gatunków roślin w uprawach stresowych.
    ArgininaGromadzi i odpowiada za kumulację azotu w tkankach roślin, niezależnie od tego czynnika.
    ProlinaChroni rośliny przed czynnikami stresowymi oraz przyspiesza proces regeneracji po ustąpieniu tego czynnika.
    Kwas glutaminowyWraz z innymi aminokwasami wpływa na tempo otwierania aparatów szparkowych. Wpływa na szybkość absorpcji składników pokarmowych przez aparaty szparkowe.
    GlicynaUczestniczy w dostarczaniu aminokwasów oraz biosyntezie glukozy i keratyny (odpowiedzialnych za produkcję energii). Bierze udział w procesie tworzenia tkanek roślinnych i syntezie chlorofilu.
    MikroelementyCynkCynk jest składnikiem wielu enzymów, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i związków fosforowych. Ponadto wpływa na przepuszczalność błon komórkowych, bierze udział w syntezie auksyn i zwiększa odporność na choroby. Wpływa na zimotrwałość oraz na lepsze wykorzystanie azotu.Stymulacja ochrony przed stresem oksydacyjnym
    JodWpływa na tempo przemiany materii i energii. Zachęca pszczoły do zapylania kwiatów.wzrost zapylenia kwiatów

    Maral – działanie:

    • Aktywuje procesy życiowe roślin w sytuacjach stresowych
    • Poprawia wiązania i wzrost warzyw
    • Reguluje gospodarkę wodną
    • Poprawia ukorzenienie sadzonek
    • Poprawia lotność pyłku

    Stosuj gdy występuje ryzyko:

    • Niskiej temperatury
    • Wysokiej temperatury
    • Nadmiaru wody
    • Suszy i okresowych niedoborów wody
    • Niedoboru światła słonecznego
    • Fitotoksyczności

    POTWIERDZONA BADANIAMI SKUTECZNOŚĆ DZIAŁANIA – WARZYWA

     

    Wpływ nawozów dolistnych na plonowanie ziemniaków jadalnych
    Wzrost plonu ogólnego ogórka po zastosowaniu regulatora wzrostu Maral

     

    Wzrost wielkości warzywa – masa papryki w gramach
    Wpływ stymulatora Maral na dojrzewanie papryki
    Wzrost wielkości plonu – papryka w kg/m

     

     

    POTWIERDZONA BADANIAMI SKUTECZNOŚĆ DZIAŁANIA – OWOCE

     

    Wzrost liczby zawiązków owocowych jabłoni
    Wzrost wielkości owoców – średnica jabłek
    Borówka – wzrost plonu w t/ha
    Truskawka wzrost plonu w t/ha

     

    Zastosowanie i sposób użycia:

    Sposób aplikacjiUprawaDawkaTerminZalecana ilość wody
    DolistneZiemniaki0,75-1,5 l/haPo wytworzeniu pokroju krzaka następnie 1-2 zabiegi co 10-14 dni.300 l/ha
    DolistnePomidor, papryka, ogórek 0,75-1,5 l/haPo wytworzeniu się pąków kwiatowych.
    Pełnie kwitnienia.
    Koniec kwitnienia na pierwszych pędach.
    500 l/ha
    DolistnePozostałe warzywa 0,75-1,5 l/ha2-3 zabiegi co 10-14 dni w okresie intensywnego wzrostu.500 l/ha
    FertygacjaWarzywa2-3 l/ha1-3 razy w sezonie, w okresie intensywnego wzrostu.500-1000 l/ha
    DolistneJabłonie, grusze1-2 l/haOd kwitnienia do owocowania500-1000 l/ha
    DolistneWiśnie, czereśnie, śliwy, truskawki, porzeczki, agrest, borówki, maliny, winorośl0,75-1,5 l/haOd kwitnienia do owocowania500-1000 l/ha
    FertygacjaUprawy sadownicze2-3 l/ha1-3 razy w sezonie, w okresie intensywnego wzrostu

     

    Maral jest dostępny w SKLEPIE INTERNETOWYM oraz SKLEPACH STACJONARNYCH.