Zielony Laur Konsumenta 2010 dla nawozu Rosahumus!

Opublikowano:

Kapituła Programu Laur Konsumenta zdecydowała o przyznaniu Zielonego Lauru Konsumenta 2010 nawozowi Rosahumus. Laur Konsumenta to największy w Polsce program konsumencki, który sonduje wśród Polaków popularność używanych przez nich produktów. Przyznanie Lauru Konsumenta Rosahumusowi to potwierdzenie dobrej opinii użytkowników o tym produkcie i forma zbiorowej dla niego rekomendacji.

logo_m

Zielony Laur Konsumenta przyznawany jest tylko produktom powstającym w warunkach ekologicznych i działających z poszanowaniem środowiska naturalnego. Istotny jest również prozdrowotny wpływ na konsumentów. Spełnienie tych kryteriów musi być potwierdzone stosownymi certyfikatami.Rosahumus – nawóz poprawiający żyzność gleby, to produkt ekologiczny, który dzięki działaniu naturalnych składników – kwasów humusowych – wpływa na poprawę struktury gleby, zwiększa  dostępność składników pokarmowych i ich pobieranie, reguluje stosunki wodno-powietrzne, a dodatkowo przyspiesza humifikację resztek organicznych. W rezultacie przekłada się to na zwyżkę plonu roślin uprawnych i poprawę jego jakości, dzięki czemu – i użytkownik i konsument otrzymują zdrowsze i bardziej dorodne płody rolne.

rosahumus01
Rosahumus łatwo rozpuszcza się w wodzie

Certyfikaty ekologiczne
Działanie Rosahumusu zostało wielokrotnie potwierdzone. Produkt ten posiada certyfikaty ekologiczne wydane między innymi przez FIBL – Forschungsinstitut fur Biologischen Landbau (Niemcy) oraz OMRI – Organic Materials Review Institute (USA).

Co zawiera Rosahumus?
Tajemnica wyjątkowych rezultatów jakie osiąga się stosując Rosahumus, leży w bardzo wysokiej zawartości kwasów humusowych. Nawóz składa się w 56% z materii organicznej, z czego kwasy humusowe stanowią aż 85%! Pozostałe składniki to potas – 12% i żelazo – 0,6%. Rosahumus wytwarzany jest z leonardytów – kopalin będących formą pośrednią pomiędzy torfem a węglem brunatnym, dzięki czemu większa część materii organicznej uległa humifikacji, a nie mineralizacji. Kwasy humusowe zawarte w Rosahumusie wykazują 5-krotnie wyższą aktywność niż kwasy pozyskane z innych źródeł takich, jak np. kompost czy obornik.

Jak działa Rosahumus?
Kwasy humusowe dostarczane przez Rosahumus oddziałują na strukturę gleby na wiele sposobów. Nawóz ten jednocześnie zwiększa dostępność składników pokarmowych (zapobiegając ich wypłukiwaniu) i poprawia zdolność rośliny do ich wchłaniania. Przyspiesza także rozwój systemu korzeniowego, dzięki czemu roślina szybciej rośnie i jest zdrowsza. W rezultacie otrzymujemy dorodniejszą roślinę i wyższe plony.

Działanie Rosahumusu jest długookresowe. Kwasy humusowe przyspieszają rozkład i humifikację resztek organicznych. Dzięki temu gleba trwale poprawia swoją strukturę. Umożliwia to ograniczenie nawożenia mineralnego nawet o 50%.

rosahumus02 (1)
Pomidory na poletku: a = z nawożeniem mineralnym; b – nawożonym rosahumusem

Kto powinien stosować Rosahumus?
Rosahumus jest szczególnie polecany do stosowania na glebach o niskiej żyzności – piaszczystych oraz gliniastych. Jego stosowanie jest szczególnie efektywne w gospodarstwach o niskiej zawartości próchnicy oraz tych, w których nie stosuje się obornika. Korzystne może być także zastosowanie Rosahumusu w sadach i na polach uprawnych, które ucierpiały wskutek powodzi i podtopień. Nawóz ten jest szczególnie zalecany w uprawach ekologicznych, ale również w rolnictwie integrowanym i zrównoważonym. Produkt idealnie nadaje się do stosowania w ogrodach i na działkach. Dostępny jest w małych opakowaniach dla hobbystów oraz większych dla producentów warzyw, owoców i upraw rolniczych.