algex

Algex

  • skład chemiczny w % masowych:Azot 8%
    fosfor 3,6%
    potas 7%
    bor 0,036%
    cynk 0,025%
    miedź 0,009%
    żelazo 0,016%
    mangan 0,036%
    molibden 0,0036%
    Ekstrakt z alg morskich Ascophyllum Nodosum-10% w tym: witaminy, aminokwasy, fitohormony (auksyny, cytokininy, giberliny), polisacharydy, betaina
  • zastosowania w uprawach:– sadowniczych
    -rolniczych
    -warzywniczych
  • podobne produkty:

O produkcie

Algex:

  • Stymuluje odżywianie mineralne roślin
  • Stymuluje proces zapłodnienia kwiatów i zawiązania owoców
  • Aktywizuje procesy życiowe roślin w sytuacjach stresowych
  • Wpływa korzystnie na podziały komórkowe i wzrost owoców
  • Zapobiega deformacjom owoców

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wpływ dolistnego stosowania nawozu Algex na plonowanie ogórka konserwowego odm. Izyd f1. Instytut Warzywnictwa, Skierniewice 2008r.

Obiekty Plon w t/ha Liczba owoców szt/rośline
ogólny Handlowy wczesny
Kontrola NPK standard 88,0b 76,7 b 22,8a 31,8
Algex 4/ha -3 razy (standard NPK) 93,1a 80,6 a 23,4a 32,8
Algex 5l/ha -3razy (standard NPK) 112,9a 96,4a 24,3a 36,4

Wpływ dolistnego stosowania nawozu Algex na plonowanie pomidora samo-kończącego odm Batory F1. Instytut Warzywnictwa, Skierniewice 2008r.

Obiekty Plon w t/ha Masa 1 owocu (g)
ogólny Handlowy wczesny
Kontrola NPK standard 138,7b 120,0 b 17,4a 91a
Algex 4/ha -3 razy (standard NPK) 152,1a 132,1 a 16,7a 98a
Algex 5l/ha -3razy (standard NPK) 157,3a 136,0a 15,4a 101a

Zarejestrowane uprawy i dawki

Uprawa
Termin
Dawki
Jabłonie, grusze 1.po wytworzeniu pąków kwiatowych
2.pełnia kwitnienia
3.opadanie płatków – wzrost zawiązków
5 l/ha w 500-1000 l wody
Wiśnie, czereśnie śliwy,
truskawki, maliny,
porzeczki
1.przed kwitnieniem
2.pełnia kwitnienia
3.bezpośrednio po kwitnieniu
5 1/ha w 500-1000 l wody
Ziemniaki Po wytworzeniu pokroju krzaka 5 l/ha w 300 l wody
Kukurydza W fazie 6-8 liści 5 l/ha w 300 l wody
Pomidor, papryka,
ogórek
– po wytworzeniu pąków kwiatowych
– pełnia kwitnienia
– koniec kwitnienia na pierwszych kwiatów
4-5 l/ha w 500 l wody
Pozostałe warzywa 2-3 zabiegi co 10-14 dni w
okresie intensywnego wzrostu
4-5 l/ha w 500 l wody
Rzepak – po ruszeniu wegetacji wiosennej
– po wytworzeniu pąków kwiatowych
– początek kwitnienia
4-5 l/ha w 300 l wody
Buraki cukrowe – w fazie 6-8 liści
– przed zwarciem międzyrzędzi
4-5 l/ha w 300 l wody