Agrocean CA

  • skład chemiczny:azot 8,77% w tym
    8,15% azotu azotanowego
    0,62% azotu amonowego
    tlenek wapnia 15% ekstrakt z alg morskich  Laminaria Digitata 47,2%
    w tym kwas alginowy, jod, oligosachrydy, fitohormony(auksyny, cytokininy, kwas indolilooctowy, giberliny, betaina), aminokwasy, mannitol, koloidy.
  • zastosowania w uprawach:– sadowniczych
    -warzywniczych
  • podobne produkty:

O produkcie

Agrocean Ca:

  • zwiększa koncentracje wapnia w owocach.
  • poprawia zdolność przechowalnicze owoców.
  • zapobiega:
    • gorzkiej plamistości podskórnej
    • pękaniu owoców wiśni, czereśni i śliw
    • suchej zgniliźnie wierzchołkowej na pomidorach i papryce
    • brunatnieniu brzegów liści (tipburn) warzyw kapustnych.
  • poprawia jędrność i twardość owoców truskawek i malin.
  • wpływa korzystnie na podziały komórkowe i wzrost owoców.
  • zwiększa syntezę chlorofilu w liściach.
  • aktywizuje procesy życiowe roślin w sytuacjach stresowych.
  • uzupełnia niedobory składników pokarmowych w trakcie wegetacji.
  • stymuluje pobieranie nawozów z gleby.
  • zwiększa zawartość cukrów w owocach.

Wpływ stosowania dolistnego nawozu Agrocean Ca na plonowanie i jakość owoców jabłoni Jonica /m9/ Instytut Sadownictwa, SZD Brzezna 2008r.

Obiekt Plon Jabłek Zawartość cukru w owocach w %
W kg/drzewo W%
Kontrola 31,8 100 8,6
Agrocean Ca 39,8 125,1 8,7

 

Zarejestrowane uprawy i dawki

Uprawa Termin Dawki
Jabłonie, grusze. Przy wielkości orzecha laskowego, następnie zabiegi co 14 dni. 3l/ha w 500-1000l wody
Wiśnie, czereśnie, śliwy, porzeczki, winorośl. Bezpośrednio po kwitnieniu, następnie 2 zabiegi w odstępach 10-14 dni. 3l/ha w 500-1000l wody
Truskawka, malina. Po wytworzeniu owoców na pierwszych kwiatach, następnie 2 zabiegi w odstępach 7-10 dni. 3l/ha w 500l wody
Warzywa- pomidor, papryka, ogórek. Koniec kwitnienia na pierwszych kwiatach, następnie 2 zabiegi w odstępach 7 dni. 3l/ha w 500l wody.
Pod osłonami stężenie 0,3-1%
Warzywa- Kapusta biała, pekińska, sałata, seler. 1-3 zabiegi w okresie wiązania główek co 5-7 dni. 3l/ha w 500-800l wody.
Pod osłonami stężenie 0,3-1%