platina

Platina

  • skład chemiczny:w 1l 50g tryptofanu
  • zastosowania w uprawach:-sadowniczych
  • podobne produkty:

O produkcie

w ostatnich latach upraw czereśni jest jedną z najbardziej dochodowych upraw sadowniczych. Jednak w sezonach z duża ilością opadów znaczna część owoców pęka. Powoduje to bardzo duże straty- zdecydowanie obniża się jakość owoców,a więc i opłacalność uprawy.
Główną przyczyną pękania owoców czereśni jest nadmiar wody w czasie ich dojrzewania, przy czym najgroźniejsze są spękania powstające bezpośrednio przed zbiorami. od 3-4 tygodni po kwitnieniu skórka owoców przestaje bowiem przyrastać na grubość. w tym okresie dojrzewania owoce intensywnie zwiększają swoją wielkość. w tym czasie ich objętość wzrasta o około 400%. W związku z tym powierzchnia skórki jest coraz większa, ale też staje się ona cieńsza, bardzie delikatna. dlatego właśnie niezmiernie ważna jest jej elastyczność.

woda do owoców dostaje się na dwa sposoby:

  • jest pobierana przez skórkę owocu po opadach deszczu (głownie podczas długich opadów deszczy)-zjawisko osmozy. w ten sposób do owocu dociera około 70% zmagazynowanej w nim wody. Problem pękania owoców nie występuje dopóki stężenia roztworów w owocu i na owocu są takie same. Kiedy ciśnienie soków komórki w owocu wzrasta, powstają małe spękania- szczególnie wokół szypułki na wierzchołku owocu.
  • jest pobierana przesz szypułkę owocu po tym , jak zostanie pobrana przez korzenie drzew. W ten sposób woda do owocu jest transportowana głownie podczas opadów deszczu następujących po suszy. W wyniku dostarczania dużej ilości wody do owocu wzrasta w nim turgor i powstają duże pęknięcia wzdłuż owocu lub w miejscu gdzie wcześniej były małe pęknięcia (często to mikropęknięcia nie widoczne gołym okiem).

Aby ograniczyć pękanie owoców czereśni należy:

  • sadzić odmiany mniej podatne na pękanie owoców („Vanda”, „Kordia”, „Regina”).
  • stosować nawozy zatrzymujące wodę w glebie- Rosahumus.
  • w okresie suszy nawadniać rośliny, aby ograniczyć ryzyko niedobory wody i zjawisko szoku wzrostowego, który występuje po okresie suszy.
  • budować konstrukcje osłaniające drzewa przed deszczem.
  • stosować nawozy wapniowe zwiększające elastyczność skórki takie jak Metalosate Calcium, Rosacop Calcium.
  • stosować  nawóz Platina.Nawóz ten jest produkowany przez belgijską firmę Globachem. zawiera tryptoforan, jest to jednym z aminokwasów niezbędnych do dolistnego opryskiwania czereśni chroni owoce przed pękaniem, gdyż znacznie zwiększa szczelność skórki owocu, którym w tym czasie może przesiąknąć mniej wody z opadów bez jej uszkodzenia.

Pierwszy zabieg należy wykonać na początku wybarwiania owoców. Następne  przeprowadza się w odstępach 7-10 dniowych lub po intensywnych opadach deszczu. Zalecana dawka nawozu wynosi 1-1,5 l/ha w  700-1000 l wody .
W Polsce największe straty w sadach czereśniowych powodują intensywne opady po okresach suszy podczas dojrzewania i zbiorów owoców. Dlatego też wprowadzenie do programu poprawy jakości owoców nawozu Platina jest celowe i uzasadnione, co potwierdziają badania wykonane w Belgii przez Barta Liesenbohgha, doradcę sadowniczego firmy Lieverfruit, oraz w Polsce w Instytucie Sadownictwa i Kwieciarstwa w Skierniewicach.

Gruszki . bezpośrednio po kwitnieniu zawiązki gruszy szybko rosną i wydłużają się. Wówczas często dochodzi do uszkodzenia w nich wiązek przewodzących, co w dalszym okresie ogranicza wzrost owoców oraz zaopatrzenie ich w wodą i składniki pokarmowe. w efekcie są gorzej odżywione i osiągają mniejsze rozmiary. Natomiast podanie nawozu dolistnego Platina 3 tygodnie po pełni kwitnienia, w dawce 1,5l/ha zapobiega uszkodzeniom wiązek przewodzących, co zapewnia prawidłowe zaopatrzenie owoców w składniki pokarmowe. w wyniku tego gruszki z takich sadów są zdecydowanie większe niż owoce z drzew nietraktowanych nawozem Plantina. Większe owoce są zaś chętniej kupowane i osiągają zdecydowanie wyższe ceny, co podnosi opłacalność uprawy grusz.