Aminoplant

  • skład chemiczny:Azot całkowity: 8,5%
    Zawartosc substancji organicznej w suchej masie: 54% (17,3% stanowią L-aminokwasy; 82,7% bioaktywne
    peptydy)
    Rozpuszczalność składników pokarmowych: 100%
  • zastosowania w uprawach:– sadowniczych
    -warzywniczych
    -rolniczych
  • podobne produkty:

aminoplant2

O produkcie

Aminoplant to pierwszy biostymulator oparty na aminokwasach. Jego dopracowana formuła istnieje na rynku od ponad 30 lat. Dzięki doskonałej renomie oraz wszechstronności zastosowania stale powiększa się grono stosujących go producentów na całym świecie. Aminoplant jest nawozem organicznym – BIOSTYMULATOREM – zawierającym w swym składzie 18 L-aminokwasów. Jego zastosowanie powoduje zwiększenie „sił witalnych” ułatwiających roślinom radzenie sobie w warunkach stresowych. W warunkach optymalnych lub zbliżonych do optymalnych powoduje lepsze wykorzystanie ich potencjału.
Znakomite działanie preparatu wynika z doskonałej kompozycji aminokwasów i roli, jaka pełnia one w fizjologii roślin. Aminoplant produkowany jest w złożonym procesie
hydrolizy białka, charakteryzuje się optymalna zawartością L-aminokwasów (17,3 %) i peptydów o krótkim łańcuchu (82,7%). Opatentowany proces produkcji gwarantuje stabilność produktu, co eliminuje ryzyko jego rozwarstwiania. Aminoplant usprawnia działanie ważnych enzymów i przyspiesza w naturalny sposób wzrost i rozwój roślin. Zwiększa odporność roślin na czynniki stresowe, takie
jak susza, przymrozki, choroby czy zasolenie gleby. Dzięki zawartym aminokwasom ściany komórkowe staja się bardziej przepuszczalne dla mikroelementów, co sprawia, iż roślina jest lepiej „odżywiona”. Znacznie przyspiesza wchłanianie stosowanych wraz z nim innych
nawozów oraz systemicznych pestycydów, zapewniając wyższa skuteczność i ich efektywniejsze wykorzystanie.
Zalety:

  • Możliwość stosowania we wszystkich gatunkach roślin uprawnych
  • Optymalna zawartość L-aminokwasów, czyli formy, najefektywniej wykorzystywanej przez rośliny
  • Minimalizuje negatywny wpływ warunków stresowych
  •  Zwiększa plon i poprawia jego jakość
  • Możliwość stosowania z większością nawozów i środków ochrony roślin.

Aminoplant wzmaga aktywność enzymu dehydrogenazy glutaminianowej.
Skutkuje to szybszym pobieraniem z gleby azotu amonowego (Na) i formowaniem kompleksów Na-GA (Kwas L- glutaminowy), z których roślina formuje większość innych aminokwasów niezbędnych do wzrostu i rozwoju.  Aminoplant zwiększa aktywność szeregu kluczowych enzymów odpowiedzialnych m.in. za pobieranie azotu i innych  makroelementów z podłoża, właściwe wykorzystanie pobranych składników mineralnych, a także syntezę cukrów i białek.

AMINOKWASY ROLA W ROŚLINIE

  • Kwas asparginowy Stymuluje kiełkowanie
  • Kwas L- glutaminowy Czynnik chelatujący, stymulator wzrostu, stymuluje kiełkowanie, stanowi pule rezerwowa azotu organicznego niezbędnego do syntezy innych aminokwasów i białek
  • L-Arginina-odporność na niskie temperatury; prekursor polyamin: niezbędna do rozpoczęcia podziałów komórkowych
  • L-Cysteina Czynnik chelatujący
  • L-Fenyloalanina Stymuluje kiełkowanie; prekursor tworzenia ligniny i tkanek zdrewniałych
  • L-Glicyna Czynnik chelatujący; odgrywa ważna role w procesie formowania komórek roślinnych oraz syntezie chlorofilu – pomaga zwiększyć koncentracje chlorofilu w roślinach, co powoduje intensywniejsza fotosyntezę i w efekcie „zdrowsze’’ rośliny
  • L-Histydyna Czynnik chelatujący
  • L-Alanina Odporność na niskie temperatury; stymuluje syntezę chlorofilu; odgrywa ważną role w metabolizmie hormonów i pobudzaniu mechanizmu odporności na wirusy
  • L-Lizyna Czynnik chelatujący; stymuluje syntezę chlorofilu; stymuluje kiełkowanie  pyłku
  • L-Metionina Stymuluje kiełkowanie; stymuluje syntezę etylenu
  • L-Prolina i hydroksyprolina Działanie antystresowe, poprawia płodność pyłku i zawiązywanie owoców; reguluje równowagę wodna w roślinie
  • L-Seryna Prekursor auksyn; uczestniczy w regulacji równowagi wodnej; niezbędna do syntezy chlorofilu
  • L-Treonina Stymuluje kiełkowanie
  • L-Tryptofan Prekursor auksyn
  • L-Walina Prekursor auksyn

aminoplant

aminoplant1

Aminoplant może być stosowany łącznie z nawozami mineralnymi i środkami ochrony roślin (z wyjątkiem fungicydów miedziowych i siarkowych oraz herbicydów sulfonylomocznikowych). Wyniki badan wskazują na pozytywny wpływ nawozu Aminoplant na działanie systemiczne niektórych fungicydów i insektycydów.
W przypadku stosowania w mieszaninie, Aminoplant powinien być dodawany do zbiornika jako ostatni przy włączonym mieszadle. Ilość wody użyta do zabiegu musi zapewnić dokładne pokrycie cieczą całych roślin. Dokarmianie dolistne najlepiej przeprowadzić podczas pochmurnej pogody, wcześnie rano albo wieczorem, kiedy tkanki liści są rozluźnione i składniki łatwo dostają się do wnętrza roślin.

Materiały do pobrania

etykieta produktuulotka produktu

Zarejestrowane uprawy i dawki

zakres termin Cel
Zboża ozime Jesień- 7 dni po zabiegu herbicydowym Poprawa zimotrwałości
Zboża ozime,jare Wiosna- krzewienie, następnie co 10-14 dni Pobudzenie wzrostu, poprawa odporności na czynniki stresowe
Rzepak ozimy Jesień od fazy 4-6 liści
wiosna ruszenie wegetacji wiosną przed kwitnieniem, następnie co 10-14 dni
Poprawa zimotrwałość
Szybka regeneracja roślin po zimie
Poprawia odporności na warunki stresowe, stymulacja wzrostu
Rzepak jary Wiosną przed kwitnieniem, następnie co 10-14 dni Poprawa odporności na warunki stresowe, stymulacja wzrostu
Burak cukrowy Faza 4-6 liści, następnie co 10-14 dni
zwalczanie chwościka
Zmniejszenie stresu herbicydowego
stymulacja polaryzacji cukru
Kukurydza Faza 2-4 liści, następnie co 10-14 dni Poprawa na warunki stresowe, stymulacja wzrostu.
Ziemniak Od fazy wytworzenia pędów bocznych, następnie co 10-14 dni Poprawa odporności na warunki stresowe
Warzywa gruntowe Wykonywać 3-4 zabiegi w sezonie co 10-14 dni, pierwszy w fazie 5-8 liści roślin. W uprawie warzyw korzeniowych dla przemysłu pierwszych zabieg wykonać na początku fazy intensywnego wzrostu korzeni. W uprawie warzyw kapustnych pierwszy zabieg wykonać w fazie bezpośrednio poprzedzającej formowanie się główki bądź róży. W uprawie warzyw o bardzo krótkim okresie wegetacji (np. szpinak, rzodkiewka) pierwszy zabieg można wykonać nawet w fazie 2-3 liści Poprawa odporności na warunki stresowe, stymulacja wzrostu.
Uprawy sadownicze wykonać 3-4 zabiegi w sezonie co 10-14 dni, pierwszy zabieg bezpośrednio przed kwitnieniem. Poprawa odporność na warunki stresowe, stymulacja plonu i poprawa jego jakości. Stosowanie nawozów wapniowych łącznie z Aminoplantem pozwala wchłanianie i przemieszczanie wapnia w owocach, ograniczając GPP. Stosowany po kwitnieniu pomaga podtrzymywać zawiązki owocowe oraz ogranicza uszkodzenia związane fitotoksycznym działaniem nawozów i środków ochrony roślin.
Uprawa Termin Dawka
Rośliny rolnicze Stosować 1-3 razy w sezonie, co 10-14 dni . 1-1,5 l/ha
warzywa Stosować 3-4 zabiegi w sezonie, co 10-14 dni 1-1,5 l/ha w gruncie lub stężenie 0,3% pod osłonami
Drzewa owocowe Stosować 3-4 zabiegi w sezonie co 10-14 dni Jako chylat 4 zabiegi-1-1,5l/ha
biostymulator 2 zabiegi -2-3 l/ha