Saletrosan ® 26

  • skład chemiczny:– azot N – 26%
    – SO3 – 32,5%
  • zastosowania w uprawach:– zboża
    – warzywa

Saletrosan ® 26

Nawóz granulowany, równomierne granule o zabarwieniu od brązowego do beżowego. Zabezpieczony środkami antyzbrylającymi, nie zbrylający się trwale. Granule wielkości 2-6 mm, nie mniej niż 95% masy nawozu. Gęstość nasypowa: 0,98 kg/dm3. Saletrosan® 26 makro to mieszanina azotanu amonu i siarczanu amonu z dodatkiem mączki dolomitowej, bogatej w wapń i magnez. Nawóz zawiera 26% azotu (N), w tym w formie amonowej 19% i 7% w formie saletrzanej. Zawiera także 13% siarki (S) [stanowi to 32,5% w przeliczeniu na trójtlenek siarki (SO3)], rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu.

Przeznaczenie i stosowanie

Nawóz ten zaleca się stosować wiosną, pogłównie na rośliny ozime, szczególnie na rzepak ozimy i zboża ozime. Polecany także do stosowania wczesną wiosną pod wszystkie inne rośliny uprawne: zboża jare, kukurydzę, rośliny przemysłowe i okopowe oraz w uprawie warzyw i sadownictwie. Saletrosan® 26 makro jest niezastąpiony w nawożeniu roślin krzyżowych (rzepak, rzepik, gorczyca, kapusty, kalafior, kalarepa), strączkowych, ziemniaka, cebuli, pora, czosnku i chrzanu. Bardzo efektywny na glebach organicznych, szczególnie na użytkach zielonych. Stosując Saletrosan® 26 makro przedsiewnie najlepiej płytko wymieszać go z glebą, a pogłównie najlepiej stosować przed spodziewanym deszczem. Uprawy wieloletnie nawozić wiosną. Ze względu na higroskopijność Saletrosan® 26 makro można mieszać bezpośrednio przed rozsiewem z Polidapem®, Polifoskami®, Polimagiem® S oraz z solą potasową, pod warunkiem że nawozy są suche.

Korzyści zastosowania

Najważniejszą zaletą tego nawozu jest możliwość zastosowania wiosną azotu i siarki. Azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby, jest wolno pobierany przez rośliny, wpływa na dobre ukorzenienie roślin, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu. Zawartość szybko działającej, saletrzanej formy azotu przyspiesza wegetację roślin krótko po zastosowaniu nawozu, czyli wiosną przyspiesza regenerację roślin po zimowym osłabieniu. Duża zawartość siarki siarczanowej, doskonale rozpuszczalnej w wodzie, uodparnia rośliny i zabezpiecza je w siarkę już od początku wiosennej wegetacji. Pamiętajmy, że największe niedobory siarki w glebie występują zawsze wczesną wiosną, po zimowym wymyciu z gleby. Stosowanie Saletrosanu® 26 makro powoduje dobre ukorzenienie roślin, zwiększa dynamikę ich wzrostu już we wczesnych fazach rozwojowych oraz poprawia ich odporność, decyduje więc o wzroście plonu i poprawie jego jakości.

Roślina Potrzeby nawożenia azotem
bardzo małe i małe średnie1
żyto, owies i inne zboża – dawka startowa – wiosna 120 150
rzepak – dawka startowa – wiosna 300 400
ziemniak na oborniku2 – dawka startowa – wiosna 100 150
ziemniak bez obornika – dawka startowa – wiosna 150 200
kukurydza na ziarno – dawka startowa – wiosna 200 250
kukurydza na silos na oborniku – dawka startowa – wiosna 150 200
kapusty: biała, czerwona, włoska, brukselska,cebula3 – wiosna 300 400
użytki zielone – gleby organiczne – dawka startowa – wiosna 120 150