ASX POTAS plus

ASX POTAS plus

  • skład chemiczny:azot 10%- amidowy,
    pięciotlenek fosforu 15%,
    tlenek potasu 22%,
    tlenek magnezu 2%,
    bor 2%,
    miedź 0,1%,
    żelazo 0,4%,
    mangan 1%,
    molibden 0,02%,
    cynk 2%.

ASX logo czarne

ASX POTAS plus
10-15-22-2+mikroskładniki

O produkcie

ASX POTAS plus – stały, całkowicie rozpuszczalny
w wodzie nawóz NPK Mg z wysoką zawartością
mikroskładników pokarmowych, szczególnie boru
i manganu, przeznaczony do nawożenia dolistnego
upraw rolniczych, warzyw i sadów.

Nawóz jest szczególnie wskazany do nawożenia upraw wrażliwych na niedobór fosforu, potasu, boru i manganu tj. rzepaku, buraków cukrowych, ziemniaków, warzyw kapustnych oraz w okresie wiosennych chłodów i na początku suszy, kiedy zdecydowanie
spada dostępność fosforu oraz mikroelementów.
Wysoka zawartość potasu zwiększa odporność roślin na deficyt wody.

Unikalne cechy nawozów ASX:

  • Bogaty skład
  • duża zawartość mikroskładników
  • bardzo dobra rozpuszczalność.

Miedź, żelazo, mangan, cynk schelatowane przez EDTA.

INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Zalecaną ilość nawozu rozpuścić w 10 I wody. Rozpuszczony nawóz wlać do opryskiwacza napełnionego do połowy wodą przy włączonym mieszadle. Uzupełnić wodą do pełna.

 

Uprawa Termin Dawka

Jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie, śliwy, porzeczki, winorośl.

Po wytworzeniu pąków kwiatowych.
Po Kwitnieniu w okresie wzrostu owoców 1-2 zabiegi.
po zbiorach owoców.

2-3 kg/ha w 500-1000l wody

Maliny, truskawki

Po ruszeniu wegetacji wiosennej, przed kwitnieniem

2-3 kg/ha w 500-800 l wody

Ziemniak

Po wytworzeniu pokroju krzaka i przed zwarciem międzyrzędzi

2-3 kg/ha w 300 l wody

Kukurydza

W fazie 4-6 lisci i przed zwarciem międzyrzędzi

2-4 kg/ha w 300l wody

Rzepak

Jesienią – po wytworzeniu 6 liści

Wiosną -po ruszeniu wegetacji i po wytworzeniu pąków kwiatowych

3-4 kg/ha w 300l wody

Burak cukrowy

W fazie 6 liści i 14 dni później

3-4 kg/ha w 300l wody

Zboża

Jesienią – po wytworzeniu 6 liści

-w fazie strzelania w źdźbło

1-3kg/ha w 200-300 l wody

2-3 kg/ha w 300l wody

Warzywa

2 tygodnie po wysadzeniu rozsady, następnie w okresie wiosennych chłodów

2 – 3 kg/ha w 500l wody

Pozostałe uprawy

W okresie wiosennych chłodów

2 kg/ha w 500l wody

Rośliny strączkowe

W fazie 6-8 liści oraz po wytworzeniu pąków kwiatowych

2-4 kg/ha  w 300 l wody