KTS 20 L

ASX KTS

  • skład chemiczny:
    25% potas
    42% tlenku siarki
  • zastosowania w uprawach:
    – sadowniczych
    – rolniczych
    – warzywniczych

KTS tiosiarczan potasu

Płynny nawóz potasowo siarkowy przeznaczony do likwidacji niedoborów potasu i siarki poprzez nawożenie doglebowe, nawożenie pogłówne razem z RSM, nawożenie dolistne, irygacje i fertygacje.

Potas i siarka występują w nawozie w postaci tiosiarczanu potasu. ASX KTS stosowany łącznie z mocznikiem lub RSM podnosi efektywność zastosowanego nawożenia azotem.

Wczesnowiosenne nawożenie rzepaku, zbóż ozimych nawozem ASX KTS
stymuluje produkcję glutotianu– hormonu odpowiedzialnego za regenerację uszkodzonych tkanek.

Przygotowanie cieczy roboczej 
Nawóz wlewać bezpośrednio do opryskiwacza przy włączonym mieszadle.

Kolejność dozowania nawozów:
• przy łącznym stosowaniu z RSM: ASX-KTS + taka sama ilość wody, szczególnie kiedy jest zimno, + RSM.
Nawożenie dolistne:
• woda + środek ochrony roślin + ASX-KTS + inne nawozy.

Przy sporządzaniu cieczy roboczej i podczas oprysku mieszadło musi być cały czas włączone.
Nawozu nie stosować w temperaturze > 30°C.
Nie zakwaszać cieczy roboczej < pH 6.
Nie stosować bezpośrednio przed lub po oprysku preparatami olejowymi. Odczekać 10 dni.

Zarejestrowane dawki i uprawy

Sposób aplikacji Uprawa Termin Dawka l/ha

startowe nawożenie doglebowe – 5 cm obok nasion

kukurydza, rzepak, zboża

podczas siewu

10-40

nawożenie doglebowe-oprysk pasów herbicydowych

drzewa owocowe, winorośl

wczesną wiosną i po kwitnieniu

15-20

nawożenie pogłówne razem z RSM w formie oprysku grubokroplistego lub za pomocą węży rozlewowych

rzepak

po ruszeniu wegetacji wiosennej i 10-14 dni później

10-20

zboża ozime

po ruszeniu wegetacji wiosennej i do strzelania w źdźbło

5-10

nawożenie dolistne – do oprysku dodać mocznik lub Azofol

rzepak

jesienią w fazie 6 liści, po ruszeniu wegetacji wiosennej i po wytworzeniu łodygi

5-15

zboża ozime

jesienią w fazie 3-6 liści, po ruszeniu wegetacji wiosennej i na początku strzelania w źdźbło

5-10

zboża jare

w fazie krzewienia i strzelania w źdźbło

5-10

ziemniaki

po zwarciu międzyrzędzi, na początku wiązania bulw i w fazie gdy bulwy mają ok. 40 mm

10-14

rośliny motylkowe

od rozety do kwitnienia

10

buraki cukrowe

w fazie 6-8 liści i przed zwarciem międzyrzędzi

5-10

pomidor, papryka

od wytworzenia owoców co 7-14 dni

5-10

warzywa kapustne

3 tygodnie po wysadzeniu rozsady, następnie co 10-14 dni

5-10

cebula

w okresie intensywnego wzrostu

5-10

porzeczki

1-2 razy po kwitnieniu co 7-10 dni

5-10

truskawki, maliny

po ruszeniu wegetacji i w okresie intensywnego wzrosru

5-10

jabłonie, grusze, wiśnie, czereśnie

po wytworzeniu pierwszych liści, następnie po kwitnieniu

5-10

irygacja – nawożenie z deszczowaniem

warzywa – marchew, pietruszka, cebula, burki, warzywa kapustne

pod fazy 3-4 liści, co 10-14 dni. Po irygacji obficie nawadniać

30-50

ziemniaki

od wytworzenia pokroju krzaka co 10-14 dni, po irygacji obficie nawadniać

30-50

fertygacja

drzewa i krzewy owocowe

w okresie intensywnego wzrostu drzew, krzewów i rozwoju owoców

15-20 l/ha/tydzień