ASX-KRZEM-

ASX Krzem plus

  • Skład:
  • 0,3% boru (B)
  • 0,6% miedzi (Cu)
  • 0,5% manganu (Mn)
  • 0,6% cynku (Zn)
  • 2,5% krzemu w postaci kwasu ortokrzemowego

ASX Krzem plus

Nawóz przeznaczony do likwidacji niedoborów mikroskładników pokarmowych i krzemu poprzez nawożenie dolistne i fertygację.

Zawarte w nawozie mikroskładniki i krzem aktywizują procesy życiowe roślin oraz mechanizmy obronne roślin w sytuacjach stresowych. Krzem w nawozie wstępuje w formie najłatwiej pobieranej przez rośliny.

Rola krzemu w roślinie:

  • tworzy w liściach i naskórku rodzaj warstwy izolacyjnej, tym samym zwiększając ochronę rośliny jak i owoców przed zimnem i nadmierną utratą wody w okresie suszyasx tytan - wrunki atmosferyczne
  • tworzy pryzmat i ułatwia przesyłanie światła do tkanek w których zachodzi proces fotosyntezy. W te sposób zwiększa się efektywność tego procesu 
  • zwiększa dopływ tlenu do korzeni poprzez wzmacnianie ścian kanałów doprowadzających powietrze i umożliwia oddychanie roślinom w okresach nadmiaru wody w glebie.
  • krzem osadza się na warstwie bezpośrednio pod naskórkiem, ten zestaw warstw ochronnych ogranicza penetrację naskórka przez choroby grzyboweasx krzem - ochrona przed chorobami grzybowymi
  • krzem tworzy na liściach lub na skórce roślin tarczę obronną w formie 
  • asx krzem plus- ograniczenie żerowaniamikro-kryształów, które podrażniają części jamy gębowej owadów i nicieni, co ogranicza ich żerowanie.
  • poprzez wzmocnienie naskórka, zapobiega nadmiernej transpiracji
  • ogranicza stres rośliny w przypadku deficytu lub nadmiaru fosforu, potasu, manganu, azotu czy glinu (AL). Krzem wspomaga roślinę w pobieraniu składników pokarmowych.

doświadczenia -asx krzem

Zarejestrowane dawki i uprawy

Sposób aplikacji Uprawa Termin Dawka l/ha

Nawożenie dolistne

drzewa owocowe

I – po wytworzeniu pąków kwiatowych,

II – po kwitnieniu

kolejne co 10-14 dni do początku dojrzewania owoców

 

0,5 l (2-3 aplikacje) /ha;min 250 l/ha

Nawożenie dolistne

Porzeczka, malina, agrest, borówka

I – przed kwitnieniem

II- do fazy dojrzewania owoców ( co 10-14 dni)

III- po zbiorach owoców

0,5 l (2-3 aplikacje) /ha;min 250 l/ha
Nawożenie dolistne

truskawka

I – po wznowieniu wegetacji wiosennej (BBCH 13-15),

II-nie później niż w fazie białego pąka,

III- od początku dojrzewania owoców oraz dwa razy po zbiorach owoców

0,5 l (2-3 aplikacje) /ha;min 250 l/ha

nawożenie dolistne

Pomidor, papryka, Ogórek

Pierwszy zabieg 2-3 po wysadzeniu rozsady lub 3 tygodnie po wschodach, następnie po wytworzeniu pąków kwiatowych, kolejne podczas wzrostu owoców 2-4 zabiegi  sezonie- 0,5 l/ha w min 250 l wody
 nawożenie dolistne

warzywa cebulowe, korzeniowe, kapustne

Pierwszy zabieg 2-3 po wysadzeniu rozsady lub po wschodach, następnie co 10-14 dni

2-4 zabiegi  sezonie- 0,5 l/ha w min 250 l wody
 nawożenie dolistne   zboża, rzepak, kukurydza, buraki cukrowe, ziemniaki, rośliny strączkowe i motylkowe

I – faza 4-6 liści – 1 zabieg

II-po ruszeniu wegetacji

III -co 10-14 dni

1-3 zabiegi w sezonie. 0,5 l/ha w min 250 l wody
  Nawożenie dolistne

Rośliny ozdobne

2-4 zabiegi w sezonie, pierwszy zabieg po ruszeniu wegetacji, następnie co 10-14 dni 10-20 ml nawozu na 10l wody
  Podlewanie

Rośliny ozdobne

4-6 razy w sezonie zużywajac 0,3-0,5L roztworu na roślinę 2-5 ml/10L wody
  Fertygacja

uprawy sadownicze, warzywnicze i rośliny ozdobne

4-6  razy w sezonie 04-05 l/ha na aplikacje w min 1000 l wody/ ha