Rosatop Ca

  • skład chemiczny: w 1l N 150 g, CaO 225 g, MgO 30 g, B 750 mg, Cu 600 mg, Fe 750 g, Mn 1500 mg, Mo 15 mg, Zn 300 mg, oraz Co.
  • zastosowania w uprawach:– sadowniczych
    – warzywniczych
  • podobne produkty:

O produkcie

Koncentrat nawozowy do dokarmiania roślin wapniem

  • Zwiększa koncentrację wapnia w owocach
  • Poprawia zdolności przechowalnicze jabłek
  • Zapobiega
    – gorzkiej plamistości podskórnej jabłek
    – pękaniu owoców wiśni, czereśni i śliw
    – suchej zgniliźnie wierzchołkowej na pomidorach i papryce
    – brunatnieniu brzegów liści /tipburn/ na kapustnych.
  • Poprawia jędrność i twardość owoców malin i truskawek.
  • Ogranicza sokowanie wiśni

rosatopca1

Powyżej: Zawartość wapnia w jabłkach odmiany Šampion /Ca mg /kg s.m./ (SGGW- prof. K Tomala)

rosatopca2
Powyżej: Występowanie gorzkiej plamistości podskórnej na jabłkach odmiany Šampion – (SGGW prof. K. Tomala) procentowa ilość owoców z objawami gorzkiej plamistości podskórnej.

Rosatop Calcium można stosować łącznie z następującymi środkami ochrony roślin:
Carpene 65 WP, Merpan 50 WP/80 WG, Penncozeb 80 WP, Score250 EC, Shavit F 71,5 WP, Thiram Granuflo 80 WG, Topsin M 70 WP, Zato 50 WG, Diazol 250 EC, Fastac 100 EC, Pennstyl 25 WP , Trebon 10 SC

 

Zarejestrowana dawka i uprawa

Uprawa i cel zabiegu
Dawka
Uwagi
Jabłonie
zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej
5-6 l/ha w 500-1000 L wody 3-8 zabiegów od fazy orzecha laskowego do zbioru co 10-14 dni.
Brzoskwinie 5-6 l/ha 4-6 zabiegów od zawiązania owoców, co 14 dni.
Czereśnie, wiśnie, śliwy- ograniczenie pękania i sokowania 5 l/ha w 500-1000 L wody 3 zabiegi od zawiązania owoców co 10-14 dni
Truskawki i maliny – poprawa jędrności i trwałości 5 l/ha w 500-800 L wody 2-3 zabiegi w okresie wiązania i wzrostu owoców co 7-10 dni
Porzeczki – poprawa jędrności i trwałości 5 l/ha w 500-1000 L wody 1-2 zabiegi co 10-14 dni po kwitnieniu
Warzywa polowe – poprawa trwałości i jakości 4-5 l/ha w 500 L wody Sałata, endywia, cykoria: 2-3 zabiegi od 2 tygodnia po posadzeniu.
Kapustne: 2-3 zabiegi od początku wiązania główek.
Pomidor, papryka, ogórek Pod osłonami: stęż.0.1%
W gruncie: 4-5 l/ha w 500 L wody
2-3 zabiegi od zawiązywania owoców co 7 dni