Rosacal plus

  • skład chemiczny:
    w 1l 223g CaO
  • zastosowania w uprawach:-sadowniczych
    -warzywniczych
  • podobne produkty:

O produkcie

Koncentrat nawozowy do dokarmiania roślin wapniem. Nawóz zawiera w 1 litrze 223 g CaO w postaci chlorku wapnia.
Rosacal plus

  • Zwiększa koncentrację wapnia w owocach.
  • Poprawia zdolności przechowalnicze jabłek.
  • Skutecznie ogranicza występowanie gorzkiej plamistości podskórnej i brunatnienia miąższu jabłek.
  • Jest chemicznie czysty, nie zawiera toksycznych zanieczyszczeń w postaci metali ciężkich.

Rosacal plus jest nawozem wapniowym bez dodatku azotu przez co jest szczególnie przydatny do ostatnich zabiegów nawozami wapniowymi.

rosacalplus1
Powyżej: Zawartość wapnia w jabłkach odmiany Szampion mg Ca / kg s.m. ( SGGW- prof. K.Tomala)
rosacalplus2

Powyżej: Występowanie gorzkiej plamistości podskórnej na jabłkach odmiany Szampion- (SGGW prof. K.Tomala) % owoców z objawami gorzkiej plamistości podskórnej

Zarejestrowane dawki i uprawy

Uprawa
Cel Zabiegu
Termin
Dawki
Jabłonie Zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej 3-6 zabiegów od fazy orzecha
laskowego co 10-14 dni do zbiorów
8-10 l/ha
w 500-1000 L wody
Brzoskwinie Poprawa jakości owoców 4-6 zabiegów od zawiązania
owoców co 10-14 dni
5-6 L/ha
w 500-1000 L wody
Czereśnie, wiśnie, śliwy Ograniczenie pękania i sokowania owoców 3 zabiegi od zawiązania owoców co 10-14 dni 5 L/ha
w 500-1000 L wody
Truskawki, maliny Poprawa jędrności i trwałości owoców 2-3 zabiegi w okresie wiązania i wzrostu owoców 5 L/ha
w 500-800 L wody
Warzywa kapustne Zapobieganie tipburnowi, poprawa trwałości i jakości 2-3 zabiegi od początku zawiązywania główek 5 l/ha
w 500-800 L wody
Pomidor, papryka, ogórek Poprawa jędrności i trwałości owoców 2-3 zabiegi od zawiązania owoców
co 7 dni
Pod osłonami: stęż:0,1%
W gruncie: 4-5 L/ha w 500 L wody