metalosate_Fe

Metalosate Fe

  • skład chemiczny:5% żelaza rozpuszczalnego w wodzie, skompleksowane aminokwasami,
    kwas asparaginowy, treonina, seryna, kwas glutaminowy, prolina, glicyna, alanina, cysteina, valina, metionina, isoleucyna, leucyna, tyrozyna, histydyna, lizyna, arginina, tryptofan.
  • zastosowania w uprawach:– sadowniczych
    -warzywniczych
    -rolniczych
  • podobne produkty:

O produkcie

Metalosate Fe jest płynnym, dolistnym nawozem żelazowym przeznaczonym do likwidacji niedoborów żelaza. Żelazo w nawozie występuje w postaci bardzo małych molekuł skompleksowanych unikalnym zestawem naturalnych aminokwasów co zapewnia szybkie pobieranie nawozu przez liści nawożonych roślin, pełną kompatybilność nawozu z metabolizmem roślin oraz bardzo wysoką skuteczność nawozu w podnoszeniu koncentracji żelaza w roślinach.

 

Mikroskładniki skompleksowane aminokwasami.

 

 

 

Dawka Fe zaabsorbowana przez roślinędawka FE

Produkty Metalosate® zostały zaabsorbowane na poziomie wyższym o 62,8% niż Fe EDTA i wyższym o 46,5% niż siarczan żelaza.
Absorpcja dolistnej aplikacji różnymi formami 59Fe na pomidorach (ccpm/mg*)
  Siarczan żelaza
Fe EDTA
Metalosate® Fe
Dawka na liść
29,24 26,23 43,09
Adjacent leaves
0,20 0,11 0,15
Łodyga
0,12 0,03 0,34
Razem
29,56 26,37 43,58

Żeby zmierzyć absorpcję żelaza przez liście pomidorów różnymi formami Fe należy przeprowadzić badanie radioaktywnymi izotopami. To umożliwi prześledzenie drogi 3 form występującego żelaza poprzez nabłonek liścia i wewnątrz rośliny. Po trzech dniach od zastosowania liście były całkowicie wyczyszczone, a ich powierzchnia była wolna od skażeń.


Zarejestrowane uprawy i dawki

Uprawa Termin stosowania nawozu dawka
Jabłonie, grusze, wiśnie
czereśnie, śliwy,
porzeczki, winorośl
Po kwitnieniu, 1-3 zabiegów w odstępach 14 dni 1,5-2,5l/ha w 500-1000 l wody
Maliny, truskawki Po ruszeniu wegetacji wiosennej, przed kwitnieniem 1,5-2 l/ha w 500-800 l wody
Ziemniaki Po wytworzeniu pokroju krzaka i 14 dni później 1,5-2 l/ha w 500-800 l wody
Kukurydza W fazie 6-8 liści i 14 dni później 1,5-2 l/ha w 300 l wody
Rzepak Jesienią po wytworzeniu 6 liści
wiosną po ruszeniu wegetacji
1,5 l/ha w 300 l wody
2 l/ha w 300 l wody
Buraki cukrowe W fazie 3-4 liści i 14 dni później 1,5-2 l/ha w 300 l wody
Warzywa – kapusta,
kalafior, brokuł, buraki
ćwikłowe, strączkowe,
seler
2-3 zabiegi, co 10-14 dni w okresie intensywnego wzrostu 1,5 l/ha w 500 l wody
Pomidor, papryka 2 tygodnie po wysadzeniu rozsady,
następnie 1-3 zabiegi w odstępach 14 dni.
1,5 l/ha w 500 l wody
Ogórek Po wytworzeniu 6 liści, następnie 1-3 zabiegi w odstępach 14 dni 1,5 l/ha w 500 l wody
Łąki i pastwiska Po ruszeniu wegetacji – 10 dni po każdym pokosie 1,5 l/ha w 500 l wody
Zboża Na początku fazy krzewienia – w fazie strzelania w źdźbło 1,5 l/ha w 300 l wody