Fytosave SL

  • substancja aktywna:COS OGA (związek z grupy polisacharydów) – 12,5 g/l (1,02%)
  • zastosowania w uprawach:
    – Warzywa dyniowate
    – Warzywa psiankowate

O produkcie

Środek o działaniu układowym, w postaci roztworu do rozcieńczania wodą, przeznaczony do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed mączniakami prawdziwymi warzyw dyniowatych i psiankowatych uprawianych pod osłonami. Środek stymuluje naturalne mechanizmy odporności roślin, dzięki czemu wzmacnia odporność roślin na patogeny. Przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwacza ręcznego (plecakowego). Środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji,  odizolowanej od podłoża.

Zalety środka Fytosave SL

• Substancja aktywna z naturalnych składników
• Brak pozostałości substancji w plonie
• Brak okresu karencji
• Działa zapobiegawczo
• Wygodna formulacja SL
• Promieniowanie UV i deszcz nie mają wpływu na działanie środka
• Dodatkowy pozytywny wpływ na zieloność liści

Ważne!

Aby osiągnąć maksymalną skuteczność środka Fytosave, należy dokładnie pokryć cieczą roboczą obie strony liści. Dzięki temu preparat dotrze do większej liczby aparatów szparkowych. Rekomendowane ciśnienie 5-10 barów, duża ilość wody (1000 l).

Zarejestrowane uprawy i dawki

uprawa: Warzywa dyniowate: ogórek, melon, dynia, cukinia, arbuz (w uprawie pod osłonami)
agrofag: Mączniak prawdziwy dyniowatych
dawka: 0,4% (co odpowiada 2 l środka w 500 l wody)
termin: od fazy rozwiniętego 3 liścia
właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 3. owoc na pędzie głównym osiąga typowy
kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 13-73).
uprawa: Warzywa psiankowate: pomidor, papryka, oberżyna (w uprawie pod osłonami)
agrofag: Mączniak prawdziwy pomidora
dawka: 0,26% – 0,2% (co odpowiada 2 l środka w 750 – 1000 l wody)
termin: od fazy 3 liścia właściwego na pędzie głównym do pełnej dojrzałości, gdy owoce mają typową barwę (BBCH 13-89).

Materiały do pobrania