Item 1 of 0
    Agrosimex logo

    Agrosimex partnerem SmartFresh

    piątek, 17 czerwca 2011

    W tym sezonie firma Agrosimex będzie wykonywać aplikacje produktu SmartFresh, który pozwala na utrzymanie wysokich parametrów jakościowych przechowywanych owoców niezależnie od długości ich przechowywania. System Jakości SmartFresh pomaga zachować walory owoców takie, jak jędrność, chrupkośc, smak, chroni przed gorzką zgnilizną, a ponadto ogranicza zużycie energii podczas długiego przechowywania.

    Firma AgroFresh – producent SmartFresh, podjęła decyzję o rozpoczęciu współpracy z firmą Agrosimex. Już we wrześniu przeszkoleni pracownicy Agrosimeksu wykonają pierwsze aplikacje w chłodniach.

    Czym jest SmartFresh?

    System Jakości SmartFresh to nowa technologia uzupełniająca istniejące sposoby przechowywania owoców w oparciu o wykorzystanie preparatu SmartFresh 03VP. SmartFresh 03VP, którego substancją aktywną jest 1-metylocyklopropen (1-MCP) został zarejestrowany w Polsce w lutym 2008 do stosowania w procesie przechowywania jabłek.

    Zasada działania

    Zasada działania oparta jest na wykorzystaniu substancji aktywnej 1-MCP, zbliżonej do naturalnego prekursora etylenu. Jej zastosowanie pozwala zminimalizować produkcję etylenu przez jabłka, co umożliwia znaczne wydłużenie czasu przechowywania owoców przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich parametrów jakościowych.

    Korzyści – wstrzymanie procesu dojrzewania

    Dzięki temu świeży wygląd, zapach oraz wysoka jakość owoców utrzymują się dłużej. Zdolność SmartFresh – poprzez kontrolę wewnętrznych i zewnętrznych źródeł etylenu – do bezpiecznego wstrzymania procesu dojrzewania czyni System Jakości SmartFresh unikalnym i zyskownym narzędziem w rękach producentów i handlowców.

    smart fresh aplikacje cenaJabłka przez długi czas zachowują wysoką jędrność, soczystość, kruchość oraz smak charakterystyczny dla świeżo zebranych owoców – zarówno w przypadku chłodni zwykłej jak i obiektów z KA/ULO. Efekt ten jest widoczny zarówno po wyjęciu jabłek z chłodni, jak i w trakcie ich obrotu handlowego, gdy owoce przez dłuższy czas pozostają pod wpływem wyższych temperatur. Ma to olbrzymie znaczenie w przypadku exportu czy dostaw do sieci handlowych. Zastosowanie SmartFresh pozwala zredukować straty w przechowywaniu – także te spowodowane oparzelizną. Wydłuża się okres “po otwarciu komory”, w którym można owoce przygotowywać i sprzedawać bez utraty ich jakości. Konsumenci w testach przeprowadzanych w supermarketach zdecydowanie wybierali jabłka SmartFresh ze względu na ich soczystość, jędrność i świeży smak. Handlowcy podkreślali niższy poziom strat oraz wyższą sprzedaż owoców.

    jędrność jabłek

    Przez utrzymanie jędrności na wysokim poziomie SmartFresh ogranicza rozwój gorzkiej zgnilizny (Gleosporium) w trakcie przechowywania.

    gorzka zgnilizna gleosporium

     

    Korzyści – oszczędność energii

    SmartFresh to także znaczna redukcja kosztów energii podczas długiego przechowywania. Jak wykazały badania prowadzone przez Katedrę Sadownictwa SGGW, zużycie energii elektrycznej przy zastosowaniu Systemu Jakości SmartFresh może być nawet 29% niższe.

    chłodnia KA ULO

    Więcej informacji o Systemie Jakości SmartFresh

    Kliknij, aby pobrać broszurę informacyjną:

    SmartFresh instrukcja zamówienie

     

     

    smartfresh cena aplikacjePełną informację na temat korzyści z wykorzystania technologii SmartFresh w gospodarstwie można otrzymać kontaktując się z przedstawicielami firmy AgroFresh:

     

    www.SmartFresh.com